joi, 10 mai 2012

Cine sunt romanii adevarati si unde invata ei?

mai jos e linkul integral cu una din cele mai faine reactii din ultimii ani :

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/exclusivitate-contributors-ro-cercetator-taiwanez-confirma-plagiatul-ministrului-educatiei-%E2%80%93-intr-o-alta-lucrare/

Multumesc Domnului Razvan Orosanu  (Harvard Kennedy School)  pe aceasta cale, pentru ca am aflat cum ar trebui sa gandeasca si sa actioneze un profesor universitar !

Povestea linkului : 

Un candidat la Ministerul Educatiei isi falsifica CV-ul . Ca urmare a reactiilor in presa dar si a reactilor votantilor, este trimis la plimbare. Vine varianta de rezerva . Manga ! Exponent tipic al mediului universitar romanesc, doctor docent, bla bla bla.

Opozitia din acest moment - prin domnul Boc, la randul sau profesor universitar, doctor docent, bla bla bla, vede pleasca primita pe gratis si conform pregatirii universitare proprii, o da in bara (vb in termeni universitari) ! In loc sa utilizeze parghiile universitare, sa vina cu o acuzatie de plagiat dovedita, sustinuta intr-un mod complet si fara indoieli - ceva ce domnul Boc (nu folosesc termenul de profesor in drept) se presupune nu numai ca a invatat ci si ca a predat in Universitate - domnul Boc, deci,  vine cu o interpelare cu iz politic, aruncand o idee asupra unui posibil plagiat, fara cap si fara coada.

Dupa cum comenteaza si domnul Orosanu, nimeni nu l-ar fi bagat in seama pe domnul Boc (cica - profesor universitar), pentru ca a emis o opinie fara a fi sustinuta .

Noroc cu cititorii. Multi din ei au studiat in strainatate si stiu sa utilizeze informatiile primite. Stiu cum sa documenteze o opinie. Si au documentat-o. Au facut deci, treaba domnului care a lansat zvonul, opinia, parerea, bla bla-ul. Pentru ca orice opinie, daca nu e documentata e doar un zvon, date brute, nu se califica la o opinie demna sa fie retinuta! Nu e o informatie, sunt doar date brute!

Cititorii au documentat si au completat datele, astfel incat in acest moment se poate sustine opinia cum ca domnul Manga a plagiat. Deocamdata e doar opinie , pentru ca in continuare exista prezumtia de nevinovatie care va fi validata sau nevalidata in justitie.  (aia din tarile unde sunt Universitatile de unde s-a furat - prezumtiv) .  Astept cu nerabdare interpelarile academice si in justitie !

Ce m-as fi asteptat sa pregateasca domnul Boc:  o sinteza a activitatii universitare domnului Manga. Verificarea tuturor lucrarilor acestuia. Interviuri cu toate sursele din care a plagiat. Solicitari de sustinere din partea mediului universitar roman si din partea universitatilor ale caror lucrari au fost plagiate. Facut un pachet frumos cu toate astea.

Apropo, m-as astepta ca pachetele astea sa fie ceva standard pentru toti profesorii din toate universitatile din Romania. In fond e simplu : exista programe pe care de regula o universitate il detine, care poate verifica automat toate lucrarile, cautand toate referintele, verificand cuvintele, expresiile, verificand practic daca ce scrie intr-o lucrare nu cumva a mai fost scris in alta asemanatoare.

Domnii profesori - de fiecare data cand primesc o lucrare de la un student, ma astept sa solucite si versiunea in format electronic si sa verifice fiecare lucrare primita! Si dupa cum am aflat cu totii din linkul de mai sus, in momentul in care mai mult de 8% din lucrare e copy paste, sub orice forma, inclusiv citatul, definitii, etc, sa fie considerata nula !

Si da, asa incepe ! Educatia universitara incepe sa reformeze prin elevi nu prin profesori !
Cititi si cat costa invatamantul universitar gratuit (?) de stat din Romania / cap de student furajat ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu