miercuri, 4 noiembrie 2009

Nobel related

Din cate am citit in copilarie, intentia creatorului premiilor Nobel a fost ca aceste premii sa fie mai mult decat o recunoastere a unor merite certe, si recunoscute de intreaga societate, o recunoastere a sperantelor. Adica premiul ar trebui luat nu de cel mai cel, care deja are bani si faima, ci de persoane care sunt exponente in afirmare, si care prin acest premiul pot sa primeasca fonduri, recunoastere si expunere astfel incat proiectele lor curente si viitoare sa poate fi realizate in totalitate.

Si acestea fiind spuse premiul obtinut de Obama e perfect justificat. Si cel obtinut de Herta Muller mai mult decat justificat. Am inteles ca a avut alti 2 concurenti cu o expunere internationala si faima mai mare. Practic scriitori care nici nu au nevoie de acest premiu. Si nici nu l-au obtinut. Asta e ironia si frumusetea Nobelului. Daca esti cu adevarat reusit fara sa ai nevoie de sprijin inseamna ca nu ai nevoie nici de Nobel. Dara daca ai ceva de spus si HM are, si ce ai cu adevarat nevoie e un sprijin astfel incat cea ce spui sa poata fi auzit mai repede si mai tare in lume, Nobelul vine si te sprijina.
Asa ca o concluzie daca inca nu ai Nobelul e posibil ca cei din Suedia sa creada ca esti asa de bun ca nu ai nevoie de el. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu